Logo

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Genelinde Tüm Yolları İyileştiriyoruz

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, hükümetler arasında imzalanan protokol gereği gelişen ihtiyaçlar göz önüne alınarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Karayolu Master Planı’nın revize edildiğini ve KKTC genelinde tüm yolları iyileştirdiklerini vurgulayarak, “Açılışlarını gerçekleştirdiğimiz; Güzelyurt – Lefke Yolu, Balalan – Yenierenköy Yolu ve 90 kilometre uzunluğundaki diğer yollarımız da bu kapsamda hayata geçen dev yatırımlardır” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti toplu açılış töreninde konuştu; “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ekonomisindeki gelişmeyi kalıcı hale getirmek için öncü sektörlerin başında olan ulaştırma yatırımlarımıza devam ediyoruz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni Doğu Akdeniz’de bir çekim merkezine dönüştürmek hepimizin ortak hedefidir. Türkiye Cumhuriyeti Kıbrıs Türkü’nün huzur, refah, kalkınma ve güvenliğinin sağlanması, hukukunun korunması için, üzerine düşeni yapmayı, bugüne kadar hep ön planda tutmuştur. Şehit kanları ile sulanmış bu kutlu topraklarda hayata geçen tüm yatırım ve projelerimizde bunun en güzel örnekleridir” ifadelerini kullandı.

KKTC’NİN EN DOĞUSUNDAN EN BATISINA KADAR KESİNTİSİZ BÖLÜNMÜŞ YOL BÜTÜNLÜĞÜ SAĞLADIK

Karayolu Master Planı doğrultusunda; 19 ayrı yol kesiminde, 181 kilometre bölünmüş yol, 20 ayrı yol kesiminde, 421 kilometre tek yol olmak üzere toplam 602 kilometre Bitümlü Sıcak Karışım (BSK) kaplamalı anayol yapıldığını ve trafiğe açılarak Kıbrıs halkının hizmetine sunulduğunu dile getiren Karaismailoğlu, “Hükümetlerimiz arasında imzalanan protokol gereğince; gelişen ihtiyaçlar göz önüne alınarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Karayolu Master Planı revize edildi. Çalışmalara da süratle başlandı. Açılışlarını gerçekleştirdiğimiz; Güzelyurt – Lefke Yolu, Balalan – Yenierenköy Yolu ve 90 kilometre uzunluğundaki diğer yollarımız da bu kapsamda hayata geçen dev yatırımlarımızdır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin en batısında yer alan Lefke’yi Güzelyurt’a bağlayan mevcut tek yol, 17,2 kilometre uzunluğunda bölünmüş yol haline getirildi. Günde 10 bin aracın geçiş yaptığı güzergahı 1,5 kilometre kısaltarak Güzelyurt – Lefke arasında seyahat süresini 21 dakikadan 11 dakikaya indirdik. Yolun tamamlanmasıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin en doğusundan en batısına kadar uzanan kesintisiz bölünmüş yol bütünlüğü sağlandı. Güzelyurt-Lefke Yolu ile zamandan 29,6 milyon TL, akaryakıttan 6,7 milyon TL olmak üzere yıllık toplam 36,3 milyon TL tasarruf sağlanacak” değerlendirmesinde bulundu.

KUZEY SAHİL YOLU TAMAMLANDI

Kuzey Sahil Yolu’nun devamı niteliğindeki Balalan – Yenierenköy Yolu’nun ise toplam 15,8 kilometre uzunluğunda, bitümlü sıcak karışım kaplamalı olarak inşa edildiğini kaydeden Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, proje ile Girne’nin Karpaz Yarımadası’na doğrudan bağlantısı sağlanarak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuzey sahil yolunun tamamlandığını söyledi. Balalan – Yenierenköy Yolu ile mevcut yolu 3 kilometre kısalttıklarını, seyahat süresini de 18 dakikadan 8 dakikaya indirdiklerinin altını çizen Karaismailoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

“Bu yolumuz ile zamandan 19,4 milyon TL, akaryakıttan 4,9 milyon TL olmak üzere yıllık toplam 24,3 milyon TL tasarruf sağlanacak. Kıbrıs genelinde tüm yolları da iyileştiriyoruz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni’nin 1651 kilometre uzunluğundaki toplam yol ağının 1079 kilometresini 3. sınıf yollar oluşturmaktadır. İlk etapta onarım ihtiyacı tespit edilen 26 yol kesiminde toplam 322 kilometrelik yolun ıslah edilerek, yol konforu ve sürüş güvenliğinin arttırılmasını hedefledik. Çalışmalarımızla; toplamda 90 kilometre yolu tamamlayarak trafiğe açtık. 8 ayrı kesimdeki yol yapım çalışmaları devam etmektedir. 5 ayrı kesimde ise faaliyetlerimiz sürüyor. Yılsonuna kadar hedefimiz, 10 kilometrelik kesimin daha tamamlanmasıdır.”

DİJİTAL TÜRKİYE YOLCULUĞUNDA EDİNDİĞİMİZ DENEYİMİ KKTC İLE PAYLAŞIYORUZ

Kıbrıs’ın coğrafi konumu, stratejik ve jeopolitik önemi ile Doğu Akdeniz’in kalbi konumunda olduğunu aktaran Karaismailoğlu, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde kamu kurumlarının hizmetlerinin verimliliğini ve kalitesini artırmak, dijital dönüşüm ekosisteminin hayata geçiş sürecini kolaylaştırmak için ülkemizde olduğu gibi kardeş ülkelerde de çalışmalarımıza devam ediyoruz. Dijital Türkiye yolculuğunda edindiğimiz deneyimi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile de paylaşıyoruz. Kamu hizmetlerinde dijitalleşmenin sağlayacağı etkin ve verimli kaynak yönetimi sayesinde zamandan, mekandan, personelden ve bütçeden tasarruflar elde edilecek. Kamu kurum ve kuruluşlarının vatandaşa, diğer kamu kurumlarına ve işletmelere yönelik dijital hizmetleri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti e-Devlet Kapısı üzerinden sunulacak. Yine bu doğrultuda; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kamu kurum/kuruluşlarının bilgi teknolojileri hizmet sunum altyapı ihtiyaçlarının 7/24 kesintisiz, güvenli ve etkin bir şekilde karşılanması için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Veri Merkezi Projesi tasarlanmıştır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kamu Veri Merkezinin Açılışı da KKTC'nin dijitalleşme sürecinde çok önemli bir adım olarak tarihe geçmiştir. Kıbrıs Türkünün geleceğe güvenle bakması için kararlı duruşumuzu ve desteğimizi ve çalışmalarımızı devam ettireceğiz” şeklinde konuştu.

Özellikle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne geldiklerinde Trabzon uçuşunun talep edildiğini vurgulayan Karaismailoğlu, Ercan Havalimanı-Trabzon seferlerinin Aralık ayında başlayacağı müjdesini verdi.

Fotoğraflar