Logo

“İlk”lerin ve “En”lerin Projesi Kağıthane-İstanbul Havalimanı Metro Hattı Açıldı

Kağıthane-İstanbul Havalimanı Metro hattı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle hizmete sunuldu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, ‘ilk’lerin ve ‘en’ lerin projesi olarak tanımladıkları Kağıthane-Eyüp-İstanbul Havalimanı Metrosunu İstanbul’a kazandırdıklarını belirterek, son 20 yılda olduğu gibi 2023 yılında da eser ve hizmet şölenlerine devam edeceklerini söyledi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kağıthane-İstanbul Havalimanı Metro hattının açılışında konuştu. 2023’ün çok önemli projeleri tamamlayıp hizmete açtıkları, Cumhuriyetin 100. kuruluş yıl dönümüne ve Türkiye Yüzyılı’na yakışır bir yıl olacağını belirten Karaismailoğlu, bugüne kadar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde hem İstanbul’da hem de Türkiye’nin dört bir yanında adeta eser ve hizmet fırtınası estirdiklerini söyledi. Karaismailoğlu, “2023 yılında da bu azmimizi sürdürecek, ülkemizi dünyanın en büyük ekonomileri arasına sokacak tüm hizmetlerin altyapısını kararlılıkla tamamlayacağız. Milletimizi aydınlık geleceğine taşımak için, ülkemizin her köşesinde 5 bin şantiye ve hizmet noktasında 700 bin çalışma arkadaşımızla emek veren bir bakanlık olarak, projelerimizle, Türkiye’nin geleceğine yol açıyoruz. Türkiye’nin refahına yol açıyoruz” dedi.

CUMHURİYET’İMİZİN YENİ YÜZYILINA GÜÇLÜ BİR BAŞLANGIÇ YAPTIK

Cumhuriyetin yeni yüzyılına güçlü bir başlangıç yaptıklarının altını çizen Karaismailoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

“Mühendisliğimizin eşsiz bir eseri olan, ‘ilk’lerin ve ‘en’ lerin projesi olarak tanımladığımız Kağıthane-Eyüp-İstanbul Havalimanı Metromuzu İstanbul’a kazandırıyoruz. İstanbul ile dev bir eseri ve muhteşem bir hizmeti daha buluşturuyoruz. İstanbulluların yaşam kalitesini yükseltiyoruz. 34 kilometre uzunluğundaki metro hattımız günlük 800 bin yolcuya hizmet edecek kapasitedir. Metro hattımız; liderliğinizde 2019 yılında yapımını tamamlayıp İstanbul’a kazandırdığımız Mecidiyeköy-Mahmutbey Metro Hattının Kağıthane istasyonundaki entegrasyonu sayesinde, tüm raylı sistemlere doğrudan, güvenli, hızlı ve ekonomik şekilde ulaşmak mümkün hale geliyor. Hattımız sayesinde dünyanın en büyük ve en önemli küresel aktarma merkezi olan İstanbul Havalimanı’na; Kağıthane'den 24 dakikada, Göktürk'ten 12 dakikada, Esenler'den 45 dakikada, Taksim'den 38 dakikada, Zincirlikuyu'dan 28 dakikada, 4. Levent'ten 35 dakikada ulaşılabiliyor. Ülkemizin dünyaya açılan kapısına erişim bu kadar kısa sürelerde, kolay ve konforlu hale geldi. Bu konforu sunmak, Türkiye’nin ve İstanbul’un en kıymetli projelerinden birini hayata geçirmek, son 20 yılda olduğu gibi, milletine hizmet aşkı ile çalışan AK Parti kadrolarına nasip oldu.”

TÜRKİYE’NİN TEK SEFERDE İHALE VE İNŞA EDİLEN EN UZUN METROSU

Mühendislik ve tasarım açısından eşsiz bir proje olan hattın, başta İstanbul olmak üzere tüm Türkiye’ye sağlayacağı katkılarla, millete, çevreye, ülke ekonomisine hizmet edecek muhteşem bir eser olduğunu aktaran Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “Hem ülkemizde hem de dünyada yeni atılımlara ilham verecektir. Türkiye’nin tek seferde ihale ve inşa edilen en uzun metrosunun açılışını yapıyoruz. Hattımızın en kısa sürede hizmete alınabilmesi için dünyada ilk defa bir metro projesinde 10 tünel açma makinasını aynı anda kullandık. Metro hattı inşaatımızda 24 bin çalışma arkadaşımız çalıştı. Günde 65,5 metre ile kazı rekorları kırdık. Saatte 120 kilometre hız ile Türkiye’nin en hızlı metro araçları da bu hattımızda kullanılacak” ifadelerini kullandı.

METRO İNŞAATLARINDA YENİ BİR DÖNEME GİRDİK

Bakanlığı destekleri ve Aselsan TÜBİTAK’ iş birliği ile yine ilk defa yerli ve millî imkanlarla geliştirilen sinyalizasyon sisteminin de bu metro hattında kullanıldığının altını çizen Karaismailoğlu, burada edinilen deneyimlerle metro inşaatlarında yeni bir döneme girildiğini vurguladı. “Artık metro hatlarımızın yapım aşamasından, elektrifikasyon ve sinyalizasyon aşamasına kadar her süreci kendi mühendisliğimizin ürünü; yerli ve millî olarak tamamlıyoruz” diyen Karaismailoğlu, ilk yerli metro aracı motoruna sahip yeni tren setlerini de burada devreye aldıklarını söyledi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, “Bundan sonra, İstanbul’daki diğer metro yatırımlarımızı da tamamlayarak, 284,3 kilometre olan İstanbul’un raylı sistem ağını 380,2 kilometreye yükselteceğiz. Son 20 yılda olduğu gibi 2023 yılında da eser ve hizmet şölenlerimize devam edecek. Durmak yok yola devam diyoruz” şeklinde konuştu.

Fotoğraflar