Logo

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu: Kazlıçeşme-Sirkeci Raylı Sistem Projesi’nde Yüzde 87 Fiziki İlerleme Kaydettik

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kazlıçeşme-Sirkeci Raylı Sistem ve Yaya Odaklı Yeni Nesil Ulaşım Projesi’nde yüzde 87 oranında fiziki ilerleme kaydettiklerini bildirdi ve “Sirkeci-Kazlıçeşme arasında atıl vaziyette duran 8,3 kilometrelik hattı gerekli iyileştirmeler ve değişimler yapılarak 8 istasyonla tekrardan kullanıma başlatacağız” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kazlıçeşme-Sirkeci Raylı Sistem ve Yaya Odaklı Yeni Nesil Ulaşım Projesiyle ilgili Yedikule İstasyonu’nda açıklama yaptı. Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle milletçe çok zor günler, haftalar geçirdiklerini belirten Karaismailoğlu, “6 şubatta yüreğimizi yakan bu olayın ardından çalışma arkadaşlarımızla beraber vatandaşlarımızın yanına koştuk. Bu zorlu süreçte, bir yandan arama, kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmalarına omuz verirken, diğer yandan da depremzede kardeşlerimizin yarasını sarmaya, derdine derman olmaya çalıştık. Devlet millet elele verdik. Örnek bir dayanışmayla hem canlarımızı kurtarmak hem de yaraları sarmak için zamana karşı yarıştık. Çalışmalarımızı hala aynı azimle sürdürüyoruz. Depremin sebep olduğu izleri hızla ortadan kaldırıyoruz. Üstümüze düşen ne varsa tamamlayana, afetzedelerimize rahat bir nefes aldırana kadar da yanlarında olmaya devam edeceğiz. Acil gündemimiz deprem bölgesi olmasına rağmen, Türkiye genelinde yapımları devam eden tüm projelerimizde çalışmalarımızı başarıyla sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

YAYA ODAKLI YENİ NESİL BİR ULAŞIM PROJESİ

İstanbul’u Avrupa’nın ve dünyanın en gelişmiş ulaşım altyapısına sahip şehirleri arasında zirveye taşımak için dünyanın en özgün ve saygın kent içi raylı sistem projelerini bir bir hayata geçirdiklerini aktaran Karaismailoğlu, İstanbul’u bir baştan diğer başa modern raylı sistem ağlarıyla donattıklarını söyledi. Başakşehir-Kayaşehir Metro Hattı gibi Kazlıçeşme-Sirkeci Hattı’nın da İstanbul’da devam eden önemli kent içi projelerimizden biri olduğuna işaret eden Karaismailoğlu, şöyle devam etti:

“Bu projemiz sadece bir raylı sistem işi değil, aynı zamanda yaya odaklı yeni nesil bir ulaşım projesidir. İstanbul’da kentsel hareketliliği teşvik edecek, insanımızı aktif hareketliliğe, toplu taşıma ve diğer temiz, akıllı ulaşım çözümlerine yönlendirecek çalışmalara büyük önem veriyoruz. Bakanlık olarak öncülük ettiğimiz tüm proje ve yatırımlarımızı, çevre hassasiyetiyle yapıyoruz. Bütünsel kalkınma esaslı odaklı vizyonumuz, Avrupa Yeşil Mutabakatı, Paris İklim Anlaşması ve Avrupa İklim Yasası gibi Avrupa Birliği’nin temel yaklaşımlarıyla da birçok ortak paydaya sahip. Kent içi raylı sistemlerin yaygınlaştırılmasının yanı sıra karbon emisyonunu azaltıcı politikalar çerçevesinde yeni nesil yöntemlerle karbon emisyonunu azaltmayı hedefliyoruz. Bu konuda etkin, verimli ve çözüm odaklı bir mikro hareketlilik sistemini oluşturuyoruz. Şehirlerde toplu taşımanın ve bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması ve yayalaştırma projelerinin gelişmesine çok önem veriyoruz.”

İSTANBULLULARIN HAYATINA KALICI OLARAK DOKUNAN BİR BÜYÜK BİR ESERİ DAHA TAMAMLIYORUZ

Bakan Karaismailoğlu, Kazlıçeşme-Sirkeci Kentsel Ulaşım ve Rekreasyon Odaklı Dönüşüm Projesi’nin de bunun en güzel örneklerinden biri olduğunu belirterek, proje hakkında şu bilgileri verdi:

“Sirkeci-Kazlıçeşme arasında atıl vaziyette duran 8,3 kilometrelik hattı gerekli iyileştirmeler ve değişimler yapılarak 8 istasyonla tekrardan kullanıma başlatacağız. Bu proje bir raylı sistem projesi olmasıyla birlikte, kapsamında yer alan; 7 bin 300 metre bisiklet yolu, 7 bin 300 metre yaya yolu, 10 bin 120 metrekare meydan ve rekreasyon alanları, 6 bin metrekare kapalı sosyal kültürel alan, 74 bin metrekare yeni yeşil alan, 3 yaya üst geçidi, 22 karayolu ve yaya alt geçidi, Yedikule, Kocamustafapaşa, Yenikapı, Kumkapı olmak üzere 4 tescilli istasyonu, Sirkeci ve Cankurtaran olmak üzere 2 yenilenecek istasyonu ve Kazlıçeşme ile Cerrahpaşa’daki 2 istasyonu ile İstanbul halkına ulaşım ihtiyacının yanı sıra sosyokültürel, turizm, ekolojik, rekreasyon, spor, gezinti, bisiklet, scooter gibi imkanlarla da hibrit karakterde, yeni nesil bir ulaşım projesi oluşturuyoruz. Ayrıca, Samatya ve Cerrahpaşa Sahil Yolu’nu Samatya ve Cerrahpaşa hastanelerini bağlayan kavşak modernize edilerek, alt geçit gabarisini de yükseltip yeniden inşa ettik. Sirkeci Liman Bölgesi’ndeki yeni demiryolu hattı sayesinde Sirkeci ve Haydarpaşa limanları arasında ulaşım ve koordinasyon sağlanacak. İstanbulluların hayatına kalıcı olarak dokunan bir büyük bir eseri daha tamamlıyoruz.”

PROJENİN EKONOMİK KAZANCI 785 MİLYON EURO OLACAK

Projede şu anda yüzde 87 oranında fiziki ilerleme kaydettiklerini açıklayan Karaismailoğlu, tüm altyapı imalatlarının tamamladığını dile getirdi. Tescilli istasyonlarda restorasyon işlerini bitirmek üzere olduklarını kaydeden Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, yeni yapılan Cerrahpaşa ve Kazlıçeşme istasyonlarında da imalatları tamamladıklarını vurguladı. Karaismailoğlu, yenilenen Sirkeci, Cankurtaran istasyonlarını da bitirmek üzere olduklarını belirterek, “Yine toplamda 26 sanat yapısındaki çalışmalar da son aşamaya geldik. Sinyalizasyon ve elektrifikasyon imalatları ve bisiklet-yürüme yolu imalatı ve peyzaj işleri süratle devam ediyor. Önümüzdeki günlerde tüm çalışmaları bitireceğiz. Projemizin tamamlanmasıyla 2023-2053 yılları arasındaki ekonomik kazancı; 785 milyon euro olacak” şeklinde konuştu.

İSTANBUL’DA DA HİZMET VE ESER FIRTINASI ESTİRMEYE DEVAM EDİYORUZ

Türkiye’nin dört bir köşesinde olduğu gibi, dünyanın en önemli metropollerinden olan İstanbul’da da hizmet ve eser fırtınası estirmeye devam ettiklerini dile getiren Karaismailoğlu, şunları kaydetti:

“Özellikle Marmaray Projesi, ülkemizin son yıllarda ortaya koyduğu küresel vizyonun en önemli göstergesi ve somut adımlarındandır. Doğu Asya’dan Batı Avrupa’ya, Pekin’den Londra’ya kesintisiz ulaşım sağlayan bu projemiz, Modern İpek Demiryolu’nun en önemli parçasını oluştururken, Türkiye’mizin de bölgesel lojistik merkez konumunu son derece güçlendirdi. Açılışını yapacağımız Başakşehir-Çam ve Sakura Şehir Hastanesi-Kayaşehir Metro hattı ve Kazlıçeşme-Sirkeci Hattı’mızla beraber toplam uzunluğu 62 kilometre olan 6 ayrı metro hattında da İstanbul için çalışmaya devam ediyoruz. 2 Ekim 2022’de Pendik-Sabiha Gökçen Havalimanı Metrosu ve 22 Ocak 2023 tarihinde açılışını yaptığımız Kâğıthane-İstanbul Havalimanı metrosuyla birlikte, İstanbul’a kazandırdığımız metro hattı uzunluğu 124 kilometreye ulaşmıştı. Şu an, İstanbul’un raylı sistem ağı 318 kilometre ve bakanlığımız tarafından yapımı devam eden projelerimiz bittiğinde bu rakam 380 kilometreye yükselecek. İstanbul’a Türkiye ye hizmet aşkıyla yola çıkan da bu şehrin ihtiyaçlarını en iyi bilen de AK Parti hükümetleridir.”

MİLLETİMİZE NEYİN SÖZÜNÜ VERDİYSEK YAPIYORUZ

İstanbul Ulaşım Master Planı’nın; İstanbul’un 1100 kilometre metro hattına ihtiyacı olduğunu gösterdiğini aktaran Karaismailoğlu, “İstanbul'un her köşesine raylı sistemi eriştirmemiz gerektirmektedir. Ama maalesef başkaları ne bunların farkında ne de iş yapmaya gönülleri var. Onlar vatandaşı oyalamaya çalışıyor olabilirler. Biz İstanbul’a da Türkiye ye de hizmeti de eserleri de kazandırmaya devam ediyoruz. Vatandaşlarımızın yolunu açacak, geleceğini aydınlatacak, hayatını kolaylaştıracak ne varsa; milletimize neyin sözünü verdiysek yapıyoruz. 20 yıldır verdiğimiz uğraşlar sonunda ortaya çıkan büyük ve güçlü Türkiye, verdiğimiz sözleri tutmaya da acil ihtiyaçları gidererek vatandaşına derin bir nefes aldırmaya da muktedir. Bizler afette de pandemide de iyi günde de vatandaşımızın hep yanında olduk. Olmaya da devam edeceğiz” diye konuştu.

İSTANBULLULAR, TEMEL ATMAMA ETKİNLİKLERİ YERİNE, YENİ PROJELERİ YAKINDAN TAKİP EDİYOR

“Pandemi sürecinde oldukça önemli faydalar sağlayan Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nin karayolu bağlantısını da malum zihniyet yapmamıştı” diyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, en hayati ihtiyacın sağlık hizmetlerine ulaşım olduğu pandemi döneminde vatandaşın canının tehlikeye atılmasına elbette izin vermediklerini söyledi.

Karaismailoğlu, “Projeyi devraldık ve karayolu bağlantısını hızla bitirdik. Yolunu yapmadıkları gibi Başakşehir-Çam ve Sakura Şehir Hastanesi-Kayaşehir Metro Hattı’nı da yapmayacaklarını bize bildirdiklerinde bu projeyi de hemen devraldık ve yapım çalışmalarını hızlandırdık. Devraldığımızda ancak yüzde 5’ini tamamlayabildikleri metro hattımız, faaliyetlerimiz neticesinde hızla ilerledi ve bugün itibarıyla işletmeye hazır hale geldi. Hiç kimsenin şüphesi olmasın ki Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere hükümetlerimizin İstanbul’daki hizmet süreci, artarak devam ediyor. İstanbul için ne yapsak, İstanbullular için ne hizmet götürsek, yeridir, yerindedir. İstanbullular, temel atmama, yatırım yapmama etkinlikleri yerine, yeni ve yaşanabilir projeleri yakından takip ediyor. İstanbul içerisinde trafik sıkışıklığını engellemek adına bu tür çevreye duyarlı modern ulaşım sistemleri yaygınlaştırmak için yeni yatırım ve teşviklerimize de devam edeceğiz. Vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına cevap veren, hızlı, emniyetli ve konforlu ulaşım ağını tesis edecek projelere devam edeceğiz. 20 yılda neyin sözün verdiysek yaptık. 100 yılda gerçek olabilecek projeleri böylesi kısa bir süreye sığdırdık. Aziz milletimiz bize her zaman güvendi ve milletimizin bize güveni, en büyük gücümüz oldu. Biz de bu güvenden aldığımız güçle milletimize umut olmaya devam edeceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.

Fotoğraflar