Logo

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu: Avrasya Tüneli Rekor Tazeledi; Bir Günde Araç Geçişi 71 Bini Aştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Avrasya Tüneli’nin rekorunu tazelediğine dikkati çekerek, 9 Kasım Çarşamba günü 71 bin 110 araç geçişi ile rekorun yenilendiğini açıkladı. Tüneli kullanan motosiklet sürücüsünün 266 bine ulaştığını kaydeden Karaismailoğlu, 22 Aralık 2016'da hizmete açılan Avrasya Tüneli’nden toplam 94,5 milyon aracın geçtiğini duyurdu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Avrasya Tüneli ile ilgili açıklama yaptı; bakanlığın mega projeleri arasında yer alan tünelin İstanbul trafiğini önemli ölçüde rahatlattığını kaydetti. “Asya ve Avrupa kıtalarını deniz altından birleştiren çift katlı ilk ve tek karayolu tüneli olan Avrasya Tüneli, boğaz geçişinde kullanıcılarına hızlı, güvenli ve konforlu bir alternatif olarak hizmet vermeye devam ediyor” diyen Karaismailoğlu, en son 27 Ekim tarihinde 70 bin 121 araçla bu yılın en yüksek rakamına ulaşılan Avrasya Tüneli’nde bu rekorun tazelendiğini duyurdu.

9 Kasım Çarşamba günü 71 bin 110 araç geçişi ile yeni bir geçiş rekoru kırıldığını bildiren Karaismailoğlu, “2022 yılı için hesaplanan 70.223 birim araçlık günlük trafik garanti rakamı aşıldı” dedi. 22 Aralık 2016'da hizmete açılan tünelden bugüne kadar ise toplam 94,5 milyon aracın geçtiğine dikkati çeken Karaismailoğlu, 1 Mayıs itibariyle Avrasya Tüneli’nin motosiklet kullanıcılarına da açıldığını, bu tarihten itibaren toplam 266 bin motosikletin geçiş yaptığının altını çizdi.

ZAMANDAN 86 DAKİKAYI AŞAN KAZANÇ

İşletme döneminde 200 kişiye istihdam sağlayan Avrasya Tüneli’nin zamandan, yakıttan da tasarruf sağladığına işaret eden Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “5 kilometre uzunluğundaki Avrasya Tüneli, İstanbul’un güney aksındaki ulaşım mesafelerini yaklaşık 10 kilometre kısaltarak Asya ve Avrupa yakaları arasındaki yolculuğu 5 dakikaya indiriyor. Avrasya Tüneli ve diğer boğaz geçiş alternatiflerinin seyahat sürelerini dikkate aldığımızda, Kozyatağı – Bakırköy yönünde akşam trafiğinde kullanıcılarına 86 dakikayı aşan zaman kazancı sağladı. Zaman kazancı, Kozyatağı – Bakırköy yönünde akşam saatlerinde aylık ortalama 54 dakika olurken, Bakırköy-Kozyatağı yönünde ise sabah saatlerinde ortalama 32 dakika olarak gerçekleşti” dedi.

İNDİRİMLİ SAATLERDE TRAFİK YÜZDE YÜZDEN FAZLA ARTTI

1 Ocak 2022 itibarıyla geçerli olan 00:00-05:00 saatleri arasındaki yüzde 50 indirim uygulaması başladığını ifade eden Karaismailoğlu, indirimli saatlerdeki ortalama trafikte yüzde 111’lik artış gerçekleştiğini vurguladı.  Akıllı Ulaşım Sistemlerinin kullanıldığı Avrasya Tüneli’nde trafik güvenliğinin maksimum seviyede sağlandığının altını çizen Karaismailoğlu, şöyle devam etti:

“Avrasya Tüneli’nde değişen trafik koşullarına göre yapılan anlık trafik yönetimi ile tünel kapasitesinin en verimli şekilde kullanılması sağlanıyor. Trafik yönetimi kapsamında güzergah boyunca her iki yönde 17 noktada araçların hızları ve trafik yoğunluğu ölçülerek, bu ortalamalara göre tünelin her iki yöndeki girişlerinde bulunan açık gişelerin sayısı düzenleniyor. Böylece tünel içinde trafik güvenliğinin de maksimum düzeyde sağlanabildiği kontrollü ve akıcı bir trafik uygulaması yapılıyor. Bu uygulama ile tünel optimum kapasitesinde kullanılırken, yaklaşım yollarındaki trafik yoğunluğunun azaltılması ve tüneldeki sürüş güvenliğinin de arttırılması hedefleniyor. Avrasya Tüneli 400’den fazla kamera ve otomatik olay algılama sistemiyle 7/24 kesintisiz olarak izleniyor ve arıza, kaza gibi olağandışı durumlara uzman ekipler tarafından anında müdahale ediliyor. Müdahale süresi işletme ilk açıldığında ortalama 3 dakikayken, ilk müdahale süresi daha da kısaltılarak ortalama 1 dakika 41 saniyeye kadar düşürüldü.”

Fotoğraflar