Logo

Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, Kağıthane Metro İstasyonu’nda İncelemelerde Bulundu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kağıthane Metro İstasyonu’nda incelemelerde bulundu. Kasım ayında bu noktada ilk sinyalizasyon test sürüşlerini başlatacaklarını bildiren Karaismailoğlu, Türkiye’nin en hızlı metrosu olacağına vurgu yaptı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Gayrettepe-Kağıthane-Eyüp-İstanbul Havalimanı Metro Hattı Projesi kapsamında yapılan Kağıthane İstasyonu’nda çalışmaları inceledi.

İncelemeler sonrasında açıklama yapan Karaismailoğlu, ticaretin, turizmin, dolayısıyla ekonominin dinamolarından ve milyonlarca vatandaşa iş ve aş yuvası olan İstanbul’un ayrı bir ihtimamı hak ettiğini söyledi.

“Bakanlık olarak biz de İstanbulumuzun altyapı ve ulaşım alanında gelişimini büyük bir ciddiyetle ele alıyoruz” diyen Karaismailoğlu, yatırımları yalnızca bugün için değil, gelecek kuşaklara da hizmet edecek şekilde tasarlayarak hayata geçirdiklerini kaydetti.

Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “Özellikle toplu ulaşımda son günlerde yaşanan sıkıntılar, İstanbul’un ulaşım meselesinin, birilerinin keyfine bırakılacak bir konu olmadığını bir kez daha gösterdi. Milletimiz müsterih olsun; bizim ne İstanbul’un ne de tek bir vatandaşımızın mağdur edilmesine tahammülümüz olamaz” dedi.

İSTANBUL’DA PROJELER TAMAMLANDIĞINDA RAYLI SİSTEM UZUNLUĞU 354,3 KM’YE YÜKSELECEK

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak, çalışmaları 7 gün 24 saat esasına göre sürdürdüklerini vurgulayan Karaismailoğlu, raylı sistem hakkında şu bilgileri verdi:

“Halihazırda inşası devam eden 103,3 kilometre ile Bakanlık olarak aynı anda en fazla raylı sistem hattı yaptığımız şehrimiz olan İstanbul’da, işletmede olan 80 kilometrelik raylı sistem hattı ile birlikte Bakanlığımız tarafından İstanbulluların hizmetine sunulan raylı sistem uzunluğu toplamda 183,3 km’ye ulaşacak. Bugün itibarıyla İstanbul’un raylı sistem ağının toplam uzunluğu 251 kilometre; ayrıca yapımı devam eden 7 ayrı metro hattımızın uzunluğunun toplamı 103,3 kilometredir. Projelerimiz tamamlandığında, İstanbul’un raylı sistem uzunluğu 354,3 kilometreye yükselecek.”

ULAŞTIRMA BAKANLIĞI’NIN SORUMLULUĞUNDA DEVAM EDEN 7 RAYLI SİSTEM PROJESİ VAR

Mega kentte Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın sorumluluğunda devam eden ve toplam uzunlukları yaklaşık 103,3 kilometre olan 7 raylı sistem projesi olduğunun altını çizen Karaismailoğlu, bunların Gayrettepe-Kağıthane-Eyüp-İstanbul Havalimanı Metro hattı, Küçükçekmece-Halkalı-Başakşehir-Arnavutköy-İstanbul Havalimanı Metro hattı,  Pendik-Tavşantepe-Sabiha Gökçen Havalimanı Metro hattı, Bakırköy (İDO)-Bahçelievler-Güngören-Bağcılar (Kirazlı) Metro hattı, Başakşehir-Çam Sakura Hastanesi-Kayaşehir Metro hattı, Altunizade-Ferah Mahallesi-Çamlıca Raylı Sistemi ve Kazlıçeşme-Sirkeci Kentsel Ulaşım ve Rekreasyon Dönüşüm Projeleri olduğunu kaydetti.

RAYLI SİSTEMLERİN YARISINDAN FAZLASI ULAŞTIRMA BAKANLIĞI TARAFINDAN YAPILMIŞ OLACAK

Projelerin hepsi tamamlandığında, İstanbul’un raylı sistem hattının yarısından fazlasının Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılmış olacağına vurgu yapan Karaismailoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bu gurur, ‘hizmet siyaseti’ yolundan bir an olsun ayrılmayan bizlere nasip olacak inşallah. Hava yolu trafiğinde küresel bir “hub” olma iddiamızı destekleyen İstanbul Havalimanımızla birlikte Göktürk, Kemerburgaz, Kağıthane, Beşiktaş’a ulaşan 37,5 kilometre uzunluğundaki bu metro hattımız, 9 istasyondan oluşuyor. Projemizde bugüne kadar; 76 bin 509 metre tünel açarak, tünel çalışmalarımızı tamamladık. 1 milyon 518 bin 322 metreküp beton dökerek, beton işlerinin yüzde 97.5’ini bitirdik. 74 bin 20 kilometre ray montajı yaparak, bu işleri de yüzde 96,6 oranına ulaştırdık. İstasyonlarımızda 154 bin 448 metrekare kapalı alan oluşturduk. Aynı anda 10 adet TBM ile Türkiye’nin en fazla tünel açma makinesi kullanılan projesini yürüttük.”

İLK SİNYALİZASYON TEST SÜRÜŞLERİNİ KASIM’DA BAŞLATACAĞIZ

Metro hattında ilk ray kaynağının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle Ocak 2020’de yapıldığını anımsatan Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, Kasım ayında bu noktada ilk sinyalizasyon test sürüşlerini başlatacaklarını açıkladı.

136 ARACIN EN AZ % 60 ORANINDA YERLİ OLACAK

Projelerdeki yerlilik şartı uygulamasına da dikkati çeken Karaismailoğlu, “Bizi gururlandıran başka bir husus da araç temininde maksimum oranında yerlilik şartı uygulamamızdır. Metro hattımızda kullanılacak 136 aracın en az yüzde 60 oranında yerli olacağı projede, yerli motorlar da kullanılacak. İnce işleri devam eden Kağıthane İstasyonu’muz, yüzeyden Kabataş-Mahmutbey Metro Hattı’na entegre olacak. Gayrettepe İstasyonumuzda da Yenikapı-Taksim-Hacıosman metrosuna entegre olacak. Ayrıca yapımı bakanlığımız tarafından devam eden Arnavutköy, Başakşehir, Halkalı metrosu ile Küçükçekmece Marmaray’a kadar devam edip, metro hattımız 70 Km’ye ulaşacak” diye konuştu.

TÜRKİYE’NİN EN HIZLI METROSU

Hatta işletilecek trenlerin, önce otomatik, ardından da sürücüsüz olarak çalışacağını belirten Karaismailoğlu, saatte 120 kilometre gibi rekor bir kentiçi raylı sistem hızına ulaşılacağını söyledi.

Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, Türkiye’nin en hızlı metrosu olacağına vurgu yaptı ve şöyle devam etti:

“Tek yön yolcu kapasitesi saatte 38 bin 400 olarak planlanan hat üzerinden günde 600 binin üzerinde yolcu taşınacak. Projenin toplam ilerleme oranının yüzde 91,86 olduğunu memnuniyetle ifade etmek istiyorum. Gayrettepe-Kağıthane-Eyüp-İstanbul Havalimanı Metrosu’nun tüm istasyonlarını hizmete aldığımızda, İstanbullulara, rahat, emniyetli ve hızlı bir kent için ulaşımı da sağlayacağız. Tüm bunlar işletme açısından da ciddi kazanç ve tasarruf anlamına da geliyor. Şöyle ki, metro hattının tamamlanmasıyla birlikte 2022-2041 arası işletmesinde; karayolu bakım ve işletmesi açısından 45 milyon 133 bin Euro, çevreye ve sağlığa duyarlı politikalarımıza uygun olarak, hava kirliliğinin azalması ve çevreye katkı açısından 247 milyon Euro, zaman bakımından da 2 milyar 312 milyon Euro kazanç elde edilecek. Metro hattımızın 20 yıllık işletme vizyonundaki ekonomik getirisi; yaklaşık 2 milyar 639 milyon Euro olacak.”

“HALKA HİZMET, HAKK’A HİZMETTİR” DÜSTURUNDAN HİÇ ŞAŞMADIK

“Bizler, günübirlik politikaların, kısır tartışmaların ötesinde, İstanbul’a ve ülkemize hizmet getirmenin gayreti içerisindeyiz” diyen Karaismailoğlu, AK Parti hükümetleri olarak “Halka hizmet, Hakk’a hizmettir” düsturundan hiç şaşmadıklarını kaydetti.

Karaismailoğlu, “Başkaları, yapımı devam eden metro inşaatlarını toprakla doldururken, temel atmama programları düzenlerken, bizler, milletimizin rahat, emniyetli, konforlu ve daha hızlı ulaşım imkanlarına kavuşması için gece-gündüz çalışıyoruz. Çalışmaya, hizmet etmeye de devam edeceğiz. İstanbul’un ihtiyacı, Türkiye’nin ihtiyacı, milletin arzusu ne ise, yerine getirmek için devlet olarak biz varız” dedi.

Fotoğraflar