Logo

Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu: Antalya-Konya Arası Mesafe 30 Kilometre Kısalacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Antalya-Manavgat ayrımı ile Taşağıl-İbradi ayrımı yolu üzerindeki Demirkapı Tüneli’nde ışığı gördüklerini belirterek, projeyi bu yıl sonunda tamamlamayı hedeflediklerini söyledi. Proje tamamlandığında Antalya-Konya arasındaki mesafenin 30 kilometre daha kısalacağına dikkati çeken Karaismailoğlu, yıllık 36,5 milyon TL tasarruf sağlanacağını vurguladı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Antalya Demirkapı Tüneli Işık Görme Töreni'nde konuştu. “Yapım çalışmaları devam eden Antalya-Manavgat ayrımı Taşağıl-İbradi ayrımı yolumuz üzerindeki Demirkapı Tüneli’nde kazı çalışmalarını tamamladık” diyen Karaismailoğlu, çalışmalarının nihai amacının, üstün bir hizmet anlayışıyla, ticareti, turizmi daha da güçlendirmek olduğunu belirtti.

ANTALYA’NIN ULAŞIMI VE İLETİŞİMİ İÇİN 23 MİLYAR TL’YE YAKIN YATIRIM YAPTIK

Karaismailoğlu, “Bu güç, halkımızın ve ülkemizin ekonomisine katma değer olarak dönüyor, refah seviyemizi yükseltiyor. Bu ülkede milletin efendi olduğunu, siyasi iktidarın hizmetçi olduğunu hiçbir zaman aklımızdan çıkarmadık. Milletten aldığımızı millete verdik. Hükümetlerimiz döneminde, bugüne kadar Antalya’nın ulaşımı ve iletişimi için yap-işlet-devret projeleri de dahil olmak üzere, toplamda 23 milyar liraya yakın yatırım yaptık. 2003’de sadece 197 kilometre bölünmüş yolu olan Antalya’nın bölünmüş yol uzunluğunu 676 kilometreye çıkardık. Turizm cenneti Antalya’mızın bitümlü sıcak kaplamalı yol uzunluğunu da 6,5 kat artırarak 922 kilometreye yükselttik” dedi.

ANTALYA’YA 21 BİN 473 METRE TÜNEL YAPTIK

Son 19 yılda, Antalya il genelinde tam 322 kilometre tek yol yapımı ve iyileştirmesi gerçekleştirdiklerini aktaran Karaismailoğlu, 15’i tek tüp ve 5’i de çift tüp olmak üzere toplamda 21 bin 473 metre tünel yaptıklarını söyledi. Antalya’ya toplam uzunlukları 17 bin 753 metreyi bulan tam 154 köprü inşa ettiklerinin altını çizen Karaismailoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

“Geçit vermez dağları tünellerle, derin vadileri de köprülerle ve viyadüklerle aştık. Antalya Batı ve Kuzey Çevre yolu ile birlikte Alanya Doğu Çevre yollarını yaptık. Doğu Akdeniz Sahil Yolu’nu 140 dakika ve 43 kilometre kısalttığımız güzergahta artan sürüş güvenliğinin yanı sıra, Antalya’nın Mersin Limanı’na erişimini hem kısalttık hem de kolaylaştırdık. Eksik kalan bölgelerde Yapım çalışmaları yoğun bir şekilde devam ediyor. Antalya genelinde birçok turizm yolları ile birlikte ilçe yollarını da yaparak ıslah ettik. Bu güzel ilimizdeki devam eden 14 adet karayolu yatırımlarımızın toplam bütçe büyüklüğü, 7,5 milyar lirayı buluyor. Projelerimizi önümüzdeki günlerden itibaren bir bir bitirerek hizmete açacağız. Bu yatırımlarımızla Antalya’nın bütünsel kalkınmasını sağlarken, şehrimizi sürüş güvenliği yüksek bir turizm cennetine dönüştürdük. Islah edilen, çift yönlü ulaşımı gelişen, virajları azalan, mesafeleri kısalan, tünelli yollarımızla Antalya’nın 80 ile karadan bağlantısını konforlu, hızlı ve güvenli hale getirdik. Bu alandaki çalışmalarımıza yeni yatırımlarımızla devam ediyoruz.”

BÖLÜNMÜŞ YOL UZUNLUĞUNU YAKLAŞIK 4 KAT ARTTIRDIK

2003’de Türkiye genelinde 6 bin kilometre olarak devralınan bölünmüş yol uzunluğunu yaklaşık 4 kat artırarak, 28 bin 530 kilometreye çıkardıklarına dikkati çeken Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “Son 20 yılda ülkemizdeki araç sayısının yüzde 170, taşıt hareketliliğinde de yüzde 180 artmasına rağmen yatırımlarımızla, kazalardaki can kaybını yüzde 81 oranında azalttık. Ülke genelinde yaptığımız bölünmüş yollar sayesinde yıllık 21 milyar liralık tasarruf sağlıyoruz. 4,5 milyon ton karbon emisyonu azalması gerçekleşti. Yollarımız geçtikleri yerlerdeki üretim, istihdam ve ticareti geliştirdi. Yollarımızla ülkemizdeki iş gücünde yaklaşık 315 milyon saat tasarruf sağladık. Bunun rakamsal karşılığı 12 milyar 965 milyon liradır. Bütün bu başarılar, halkına güvenen, halkından güven alan ve ülkeye gönül verenlerin işidir” diye konuştu.

“DURMAK YOK, YOLA DEVAM”

2003-2021 döneminde Türkiye’nin ulaşım ve iletişim yatırımları için yaklaşık 1 trilyon 145 milyar liralık harcama gerçekleştirdiklerini kaydeden Karaismailoğlu, bu yatırımlar içinde yaklaşık 698 milyar lira ile ilk sırayı karayolu yatırımlarının aldığını söyledi. Ulaşım ve lojistik Master planı doğrultusunda planlı yatırımlara hız kesmeden devam ettiklerini ifade eden Karaismailoğlu, “Bizim için ‘durmak yok, yola devam.’ Cumhuriyet’imizin 100.kuruluş yıldönümüne kadar; bölünmüş yol uzunluğumuzu 29 bin 500 kilometreye, tünel uzunluğumuzu 720 kilometreye, köprü ve viyadük uzunluğumuzu 771 kilometreye, otoyol uzunluğumuzu da 3 bin 841 kilometreye çıkaracağız” dedi.

YILLIK 36,5 MİLYON TL TASARRUF SAĞLAYACAĞIZ

Antalya için tarihi bir günde olduklarına işaret eden Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, su değerlendirmelerde bulundu:

 “Antalya-Manavgat ayrımı ile Taşağıl-İbradi ayrımı yolumuz üzerindeki Demirkapı Tünelimizin tüm kazı işlerini bitirdik. Demirkapı Tüneli ve bağlantı yollarının tamamlanmasıyla, ülkemizin iç kesimleri ile güney hattı arasındaki bağlantı kuvvetlenecek. Tünelimizin içinde yer aldığı yol projemiz, toplamda 67 kilometrelik karayolu hattının 34 kilometresini kapsıyor. Demirkapı Tünelimizin de içinde olduğu projemizin toplam maliyeti 1,5 milyar liradır. Demirkapı Tünelimizi ve bağlantı yolları projemizi, bu yıl sonunda tamamlayarak halkımızın hizmetine sunmayı hedefledik. Projemiz tamamlandığında; Antalya-Konya arasındaki mesafe 30 kilometre daha kısalacak. Zamandan 30 milyon lira, akaryakıttan 6,5 milyon TL olmak üzere, yıllık toplam 36,5 milyon TL tasarruf sağlayacağız. Ayrıca, karbon salınımı 2 bin 535 ton azalacaktır. Yolumuz hizmete açıldığında, turizm faaliyetleri ile birlikte, endüstriyel ürünlerin iç ve dış pazarlara ulaşması çok daha kolaylaşacak. Yol ve tünelimiz bölgeye canlılık katacak, bolluk ve bereket getirecek.”

İŞLETME BEDELİNİN YÜZDE 25’İ PEŞİN ALINACAK

Kara, hava, demir ve denizyolları yatırımlarıyla Antalya’ya olan sorumlulukları yerine getirdiklerini belirten Karaismailoğlu, Antalya Havalimanı’nın iç ve dış hat terminallerini yenilediklerini söyledi. “Yetmedi, havalimanımızın kapasitesinin artırımı ve yeni kiralama ihalesini gerçekleştirdik” diyen Karaismailoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Yatırım bedeli 760 milyon Euro olan yatırım, dış finansman olarak yapılacak. 25 yıllık işletme garantisi boyunca ülkemiz 8,5 milyar Euro gelir elde edecek. Bununda yüzde 25’i yani 2,138 milyar Euro’su 90 gün içinde peşin olarak alınacak. ‘Sıfır garanti’ taahhüdü ile Türk-Alman-Fransız ortaklığındaki yatırımcı tarafından 36 ayda tamamlanacak projemiz ile devletimizin kasasından 1 kuruş çıkmadan devletimiz ve milletimiz Yap-İşlet-Devret modeliyle hayata geçecek bir başka kıymetli esere daha sahip olacak. Böylece Havalimanımızın kapasite artırımına yönelik ilave yatırımları ile birlikte iç ve dış hatlar, genel havacılık, CIP terminalleri ve tamamlama yapılarının işletme hakkının kiralanma işini gerçekleştirmiş olduk.”

ANTALYA-ALANYA OTOYOL İHALESİ ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Ayrıca Antalya için son derece önemli olan Antalya-Alanya otoyol ihalesi içinde de çalışmaların devam ettiğini aktaran Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “Çalışmalarımızın nihai amacı, üstün bir hizmet anlayışıyla, ticaretimizi, turizmimizi daha da güçlendirmektir. Bu güç, halkımızın ve ülkemizin ekonomisine katma değer olarak dönüyor, refah seviyemizi yükseltiyor. Dev ölçekteki, yerli ve milli projelerimizi hayata geçirdikçe, herkes gördü ki, başkalarının hayal etmekten bile çekindiği işleri biz kararlılığımız, çalışkanlığımız ve haklımızın desteğiyle bir bir tamamlıyoruz. Ulaşım ve altyapı projeleri, yalnızca teknik projeler, mühendislik çalışmaları değildir. İstihdam için, ticaret için, eğitim için, sosyal yaşam için; taşıyıcıdırlar. Ulaşım ve altyapı projeleri, ülkemizin, milletimizin layık olduğu biçimde yaşamasının önündeki engellerin kaldırılmasıdır. Bu nedenle tüm ülkemizde olduğu gibi Antalya’da da projelerimizi bir bir tamamlamanın, milletimizin hizmetine sunmanın gururunu yaşıyoruz. Antalyalı kardeşlerimiz, ülke genelindeki yatırımlarımızdan hak ettikleri payı alıyorlar. 2022 yılında da yatırımlarımıza hız kesmeden devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Fotoğraflar