Logo

Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu Açıkladı: TÜRKSAT 5B Uydusu Aralık Sonunda Fırlatılıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, SpaceX firması tarafından uzaya gönderilecek Türksat 5B uydusunun fırlatma hazırlıklarının devam ettiğine dikkati çekerek, Türksat 5B uydusunun Aralık ayı sonunda fırlatılmasının planlandığını açıkladı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yaptığı açıklamada uzay vatanda da söz sahibi olmak için çalışmalara devam ettiklerini kaydederek, 42° doğu yörüngesinde uyduların yedekliliğini sağlamak ve mevcut kapasiteyi artırmak üzere Türksat 5B uydularının sözleşmesini Airbus D&S firması ile imzaladıklarını anımsattı.

Türksat 5B uydusunun tasarım ve üretim aşamalarının başarıyla tamamlandığına dikkati çeken Karaismailoğlu, aşamaların ve nakliye hazırlıklarının 2021 yılı Kasım ayı içinde tamamlanması ve fırlatmak üzere fırlatıcı firma Space X‘in tesislerine nakledilmesinin planlandığına vurgu yaptı. Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “Mevcut proje takvimine göre 2021 yılı Aralık ayı sonunda Türksat 5B uydusunun Space X firmasının, ABD'nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral Üssü'nden Falcon 9 tip roketiyle fırlatılması planlanıyor” dedi.

TÜRKİYE’NİN UYDU VERİ İLETİŞİM KAPASİTESİ 15 KAT ARTIYOR

Türksat 5B uydusunun özelliklerine de değinen Karaismailoğlu, şöyle devam etti:

“Faydalı yük kapasitesi ve güç değerlerİ ile Türksat uydu filosunun en güçlüsü olacak Türksat 5B, Sabit Uydu Servis FSS) sınıf uydulara göre en az 20 kat fazla kapasite verimliliği bulunan Yüksek Verimli uydu(High ThroughputSatellite- HTS)  kategorisinde yer alıyor. Türkiye’nin yanı sıra Orta Doğu’nun tamamı, Basra Körfezi, Kızıldeniz, Akdeniz, Kuzey ve Doğu Afrika, Nijerya, Güney Afrika ve yakın komşu ülkelerini içeren geniş bir kapsama alanında hizmet verecek olan Türksat 5B, frekansın tekrar kullanımı ve çoklu hüzme kapsama konseptlerinin kullanıldığı Ka-Bant faydalı yükü ile toplamda 55 Gbps’den daha fazla veri iletim kapasitesi sağlayacak. Türkiye’nin uydu veri iletişim kapasitesi olan KA Band kapasitesini 15 kattan fazla artacak olan Türksat 5B, uydu haberleşmesinin kullanıldığı özellikle denizcilik ve havacılık gibi ticari sektörlerde etkin bir biçimde yerini alacak. Ayrıca, Türksat 5B uydusunun sağlayacağı yüksek veri kapasitesiyle Türkiye'nin karasal altyapıyla erişilemeyen yerlerine ulaşılabilecek ve internet altyapısı kurulabilecek. Ayrıca 35 yılın üzerindeki manevra ömrüyle 42° Doğu yörüngesindeki ilgili frekans ve yörünge kullanım haklarının korunması temin edilecek.”

TÜRKSAT 5B, TÜRKİYE'NİN İHRACATINI ARTIRACAK

Türksat 5B uydusunun Türkiye’nin uydu haberleşmesi ihtiyaçları için sağlayacağı kapasite artışı ile kamu kurumları ile özel şirketlerin uydu haberleşme ihtiyaçlarının karşılanmasında maliyet etkin çözümler üretilmesini sağlayacağını kaydeden Karaismailoğlu, “Türksat’ın yurtdışı pazarındaki rekabet gücünü artıracak olan Türksat 5B uydumuz üzerinden sağlanacak etkin haberleşme çözümleriyle Türksat’ın ve ülkemizin ihracat gelirlerinin artırılması hedeflenmektedir” değerlendirmesinde bulundu.

TÜRKSAT 6A’NIN UÇUŞ MODELİNDE KULLANILACAK EKİPMANLARIN ÜRETİM VE TEST SÜREÇLERİ SÜRÜYOR

Türksat 6A uydu çalışmaları hakkında da bilgi veren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, “Bir milat olacak olan Türksat 6A, havacılık, uzay ve savunma sektörümüzün önde gelen proje paydaşları tarafından yerli ve milli imkanlar ile geliştirilen güncel pek çok haberleşme uydusu sistemini barındırmaktadır. Türksat 6A ile birlikte Türkiye GEO uydu teknolojisine sahip olan, üreten ve ihraç eden ülkeler arasında yerini alacaktır. Türkiye, Türksat 6A ile birlikte dünyada uydu üretebilen ilk 10 ülke arasında anılmaya başlayacaktır. Mühendislik Modeli entegrasyonu USET merkezinde 2021 Nisan ayında tamamlanan 6A’nın, uydu sistem seviyesi çevresel test faaliyetlerine başlandı. Bu faaliyetler kapsamında Isıl Denge Testi, Akustik Titreşim, Sinüs Titreşim Testleri, Kütle Merkezi Ölçümleri, Statik Yük Testleri icra edilmekte ve Uçuş Modeli entegrasyon faaliyetleri ise USET merkezinde eş zamanlı olarak yürütülmektedir. Proje kapsamında en önemli kazanımlarımız arasında yer alan ve yerli olarak geliştirilen 29 adet ekipmanın yeterlilik ve mühendislik modellerine ait üretim ve testleri tamamlandı. Uçuş Modelinde kullanılacak ekipmanların ise üretim ve test süreçleri devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Üretim çalışmaları süren Türksat 6A haberleşme uydusunun da 2023 yılında uzaya gönderilmesinin planlandığının altını çizen Karaismailoğlu, Türksat 6A projesi ile uzay sistemleri üretim kabiliyetlerini olgunlaştıran Türkiye’nin artık uzay teknolojileri ihraç eden bir güç haline geleceğini sözlerine ekledi.

Fotoğraflar