Logo

Türkiye’nin En Büyük Bayrağı İstanbul’da Göndere Çekildi


Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 115 metrelik rekor yüksekliğe sahip bayrakların her birinin tam 1453 metrekare olduğuna dikkati çekerek, “Bizim İstanbul sevdamız, Peygamber muştusu ile başladı.1453 fethi ile kök saldı. Milli mücadele ile dalları geleceğe, bugünlere kadar uzandı” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İstanbul Edirnekapı Şehitliği ve Ulus TRT yerleşkesi bayrak direklerinin açılış törenine katıldı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşunun 101. yıldönümünde, Türkiye’nin en büyük bayrak direğini Çamlıca tepesine diktiklerini anımsatan Karaismailoğlu, “Küçük Çamlıca Tepesi’nde hizmete açtığımız Türkiye’nin en yüksek binasının yanına 111 metre yüksekliğindeki bin metrekarelik bayrağımızı göndere çekmiştik. Bugün de Edirnekapı Şehitliği ve TRT ulus Yerleşkesi’ndeki 115 metrelik rekor yüksekliğe sahip olan bayraklarımızın açılışlarını gerçekleştiriyoruz. Bayraklarımızın her biri tam bin 453 metrekaredir. Bizim İstanbul sevdamız, Peygamber muştusu ile başladı.1453 fethi ile kök saldı. Milli mücadele ile dalları geleceğe, bugünlere kadar uzandı” dedi.

KİMSEYE MİNNETİMİZ OLMAZ, KİMSEDEN MEDET UMMAYIZ

Bayrakların, ülkelerin en kıymetli sembolleri olduğuna vurgu yapan Karaismailoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bizimki gibi, tarihi mücadelelerle geçen ülkeler için bağımsızlığın, şehit kanlarıyla ağır bedeller ödenerek kazanılan her bir karış toprağı anlatırlar. Bayrağımız, zincir vurulmak istenen bir milletin şahlanışının en güzel sembolüdür. Bizler, milli mücadele yıllarında iç ve dış mihraklarla nasıl mücadele edildiğini bilen bir neslin torunlarıyız. Kimseye minnetimiz olmaz. Kimseden medet ummayız. Düne kadar ülkemizin güvenliği için kullanılan savunma unsurları için dahi dışarıya bağımlıydık. Ancak, AK Parti iktidarı ile bu tablo tamamen değişti. Bugün, yerli ve milli üretim kabiliyetini her alanda kullanan, kimseden izin almayan, dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmek için dev yatırımlarını hayata geçiren bir Türkiye var. Milli elektrik tren setini üreten, Cumhuriyet tarihinin ilk yerli ve milli uydu projesi olan TÜRKSAT 6A’yı 2023’te uzaya fırlatmak için harıl harıl çalışan ve şanlı bayrağımızı dünyanın dört bir yanında dalgalandıran yeni Türkiye var.”

Arif Nihat Asya’nın dizelerine atıfta bulunan Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “Ey mavi göklerin beyaz ve kızıl süsü, Kız kardeşimin gelinliği, şehidimin son örtüsü, Işık ışık, dalga dalga bayrağım! Senin destanını okudum, senin destanını yazacağım, Tarihim, şerefim, şiirim, her şeyim: Yer yüzünde yer beğen! Nereye dikilmek istersen, Söyle, seni oraya dikeyim!” ifadelerini kullandı.

REKOR YÜKSEKLİK

Edirnekapı Şehitliği ve TRT Yerleşkesi’nde bulunan, 115 metrelik rekor yüksekliğe sahip bayrakların her birinin ağırlığının 103 ton olduğunun altını çizen Karaismailoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bayrak direklerinin alt çapı 349 santimetre, üst çapı ise 95 santimetredir. Toplam temel ağırlıkları 633 tonu aşmaktadır. Direk bileşenleri, kaynaksız geçmeli sistem olarak tasarlandı, direk içinden merdivenle yukarı çıkılabiliyor. Bayraklarımız göndere elektrikli motor sistemiyle çekiliyor. Bayraklarımızı, 1453’de İstanbul’un fethinde surlara diktik. 1915’de Çanakkale’de uğruna feda olduk. Kahramanmaraş’ın, Şanlıurfa’nın, Gaziantep’in ve İzmir’in kurtuluşlarında dalgalandırdık. 15 Temmuz hain darbe girişiminde, hiç ama hiç yere düşürmedik.”

BAYRAĞIMIZI YATIRIMLARIMIZDA GURURLA DALGALANDIRDIK

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak, tamamlayıp hizmete açılan yatırımlarla bayrağımızı; Marmaray’da, Avrasya Tüneli’nde, İstanbul Havalimanı’nda, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde de gururla dalgalandırdıklarını kaydeden Karaismailoğlu, “Aynı zamanda; Kuzey Marmara ve Ankara-Niğde akıllı otoyollarında, Beğendik, Kömürhan ve daha nice köprülerde, Yüksek Hızlı Tren ve metrolarımızdaki yerli ve milli projelerimizde de bayrağımız ve bağımsızlığımız en büyük ilham kaynağımızdır. Mavi Vatan’da, ihracat rekorları kıran limanlarımızda, asırların projesi Filyos’da, Karadeniz ve Akdeniz’deki doğal kaynak arama gemilerimizde de bayrağımız, dostlarımıza güven vermeye, düşmanlarımıza ise korku salmaya devam ediyor” diye konuştu.

“Ay yıldızımızı, dünyanın 128 farklı ülkesindeki 335 noktaya gururla taşıyoruz. Uydularımızla uzaya gönderiyoruz” diyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

“Şanlı bayrağımızı bakın daha nerelerde dalgalandıracağız. 18 Mart 2022’de hizmete açarak, tarihe vefa borcumuzu ödeyeceğimiz Çanakkale Köprüsü’nde. Yerli ve milli haberleşme uydumuz TÜRKSAT 6A ile uzay vatanımızda. Yerli ve Milli Teknoloji ile geçeceğimiz 5G ile siber vatanımızda. Ve tabii Kanal İstanbul’da ve bunun gibi pek çok projede.”

Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu’nun konuşmasının ardından Türk Bayrağı, İstiklal Marşı eşliğinde göndere çekildi.

Fotoğraflar