Logo

Gebze OSB-Darıca Sahil Metro Hattı Marmaray’a Bağlanacak

Bakan Karaismailoğlu, Gebze OSB-Darıca Sahil Metro Hattı TBM kazı başlangıç törenine katıldı.

Karaismailoğlu, “Ulaşım hızı saatte 80 km olacak metro hattımız, ilk açıldığında bir günde 330 bin yolcuya hizmet verecek. Proje ile Gebze Organize Sanayi Bölgesi ve Gebze-Darıca ilçeleri arasındaki karayolu ulaşımına önemli bir alternatif oluşturacağız. Gebze OSB-Darıca Sahil Metro Hattımız aynı zamanda, Gar İstasyonu’nda Marmaray’a bağlanacak” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, bir dizi temaslarda bulunmak üzere Kocaeli’ne gitti. Gebze OSB-Darıca Sahil Metro Hattı TBM Kazı Başlangıç Töreni’ne katılarak burada önemli açıklamalarda bulundu. Kocaeli’nin Türkiye’nin güçlü sanayisinin simgesi olmuş şehirlerden biri olduğunu dile getiren Karaismailoğlu, Gebze OSB-Darıca Sahil Metro Projesinin Gebze halkının Sahil ve Marmaray ile bağlantısını kolaylaştıracağının altını çizdi. Karaismailoğlu ayrıca Kanal İstanbul’un ilk köprüsünün temelinin 26 Haziran’da atılacağını kaydetti.

- “Gebze OSB-Darıca Sahil Metro Hattı günde 330 bin yolcuya hizmet verecek”

Gebze OSB-Darıca Sahil Metro Hattı inşaatında yüzde 26 ilerleme kaydettiklerinin bilgisine veren Bakan Karaismailoğlu, “Gebze OSB-Darıca Sahil Metro Hattımızın istasyon sayısı 11 ve hat uzunluğu 15,4 kilometre olarak planlandı. Ayrıca, sözleşme kapsamında hattın Gebze OSB İstasyonu’nun yaklaşık 1 kilometre kuzeyinde 150 bin metrekarelik bir alanda 68 metro aracı kapasiteli depo alanı da yapıyoruz. Ulaşım hızı saatte 80 km olacak metro hattımız, ilk açıldığında bir günde 330 bin yolcuya hizmet verecek kapasitede olacaktır.  Bu kıymetli proje ile Gebze Organize Sanayi Bölgesi ve Gebze-Darıca ilçeleri arasındaki karayolu ulaşımına önemli bir alternatif oluşturacağız. Gebze OSB-Darıca Sahil Metro Hattımız aynı zamanda, Gar İstasyonu’nda Marmaray’a bağlanacak” ifadelerini kullandı.

- “Trenlerimiz, ileri teknoloji ile yerli ve millî teknoloji ile Türkiye’de üretiliyor.”

Bugün başlayan kazı çalışmalarının 2022 yılının ilk çeyreğinde tamamlanacağını belirten Bakan Karaismailoğlu, “Hattımız tamamlandığında çalışacak 28 adet araç alımı sözleşmesini de 22 Temmuz 2020 tarihinde imzaladık. Trenlerimiz, ileri teknoloji ile yerli ve millî teknoloji ile Türkiye’de üretiliyor. Proje bedeli 2 milyar 488 milyon 489 bin lira olan hattımızın OSB-Gebze Gar arasındaki bölümünü 2023 yılının İlk çeyreğinde, Gebze Gar-Darıca Sahil kesimi de 2023 yılının sonunda hizmete almayı hedefliyoruz. Gebze OSB-Darıca Sahil Metro Hattımızın hizmete girmesiyle birlikte, 2023-2048 yılları arasındaki 25 yılda yakıttan, zamandan ve çevresel etkilerden doğan ekonomik kazancın 27,3 milyar lira olacağını öngörüyoruz” diye konuştu.

- “Kanal İstanbul’un, ilk köprüsünün temelini 26 Haziran’da atıyoruz”

Kanal İstanbul ile ilgili çalışmalara da değinen Bakan Karaismailoğlu, Sazlıdere geçişinde Başakşehir; Kayaşehir-Bahçeşehir arasındaki ulaşımı sağlayacak gergili eğik askılı köprü imalatına başlayacaklarını kaydederek şu şekilde konuştu:

“Ana açıklığı 440 metre uzunluğunda olan köprünün, sağ ve solda yer alan 210 metre uzunluğundaki yan açıklıklarıyla birlikte, uzunluğu 860 metre olurken, yaklaşım viyadükleri ile köprünün toplam uzunluğu 1.618 metreye ulaşacak. Köprü, trafiğe 2x4 şeritli olarak hizmet edecek. Köprünün platform genişliği ise 46 metre olacak. Unutmayın, bugün Kanal İstanbul’a karşı çıkan zihniyet, geçmişte Marmaray’ı, Avrasya tünelini de istemedi. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne de karşı çıktı. Osmangazi Köprüsü üzerinden de kirli algılar yaptı. Kim ne derse desin, biz sizlerden aldığımız güçle ülkemizin lider olması için çalışıyor, örnek gösterilen projeler yapmayı sürdürüyoruz.”

Kocaeli ziyaretleri kapsamında Gebze Belediyesi’ni ziyaret eden Bakan Karaismailoğlu, sonrasında Darıca Belediyesi’ni ziyaret etti. Gebze - Darıca Metrosu TBM Töreni’ne katılan Karaismailoğlu akabinde, TÜRASAŞ Sakarya Fabrikası’nda incelemelerde bulunarak brifing alacak. Türasaş ziyaretinin ardından Sakarya Valiliği ziyaret edecek olan Karaismailoğlu, sonrasında Sakarya Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi alacak. Karaismailoğlu son olarak, AK Parti Sakarya İl Başkanlığı’nı ziyaret ederek partililerle bir araya gelecek.

Fotoğraflar