Logo

Bakan Karaismailoğlu, Haydarpaşa Garı’nda Gençlerle Buluştu

Bakan Karaismailoğlu, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nda “Birlikte İleriye” Projesi Lansmanında gençlerle bir araya gelerek; onlardan gelen soruları cevaplandırdı.

Karaismailoğlu, “‘Birlikte Geleceğe’ isimli projeyle, siz değerli genç kardeşlerimiz ile uzun soluklu bir etkileşim ve iş birliği hedefliyoruz. Çok önemli mühendislik projelerimiz var. Bu projeleri Türkiye’nin üreten gençleri ile paylaşmak istedik. 18-25 yaş arasındaki Mühendislik Fakültesi öğrencilerimizi ve tüm gençlerimizi projelerimize ortak etmek istedik. Gençlerimiz dev projeleri bizzat yerinde görüp, inceleyebilecekler” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nda “Birlikte İleriye” Projesi Lansmanında tarihi Haydarpaşa Garı’nda Türkiye’nin dört bir yanından gelen gençlerle buluştu. Gençler ile uzun soluklu bir etkileşim ve iş birliği hedeflediklerini belirten Karaismailoğlu, hem “Birlikte Geleceğe” isimli projenin detaylarını paylaştı hem de gençlerden gelen soruları cevaplandırdı.

- “Çok önemli mühendislik projelerimiz var. Bu projeleri Türkiye’nin üreten gençleri ile paylaşmak istiyoruz.”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Türkiye’nin üreten gençleriyle “Birlikte Geleceğe” sloganıyla çok önemli projeleri olduğunu belirten Bakan Karaismailoğlu, “Bakanlığımız, ulaştırma ve altyapı yatırımları hayatın her noktasında var. Bugüne kadar birçok çok devasa projeyi vatandaşlarımızın hizmetine kazandırdık. Çok önemli mühendislik projelerimiz var. Bu projeleri Türkiye’nin üreten gençleri ile paylaşmak istedik. 18-25 yaş arasındaki Mühendislik Fakültesi öğrencilerimizi ve tüm gençlerimizi projelerimize ortak etmek istedik. Dev projeleri bizzat yerinde görüp, inceleyebilecekler. Onların bize katkı sunabilmesi bizim de onları katkı sunabilmemiz için böyle bir projeyi hayat geçirdik. Gençlerimizin eğitimlerine katkı sunabilmek için, onlara tecrübe kazandırabilmek için bu tür projelerimizin sayısını inşallah arttıracağız” ifadelerine yer verdi.

- “Lojistik bir süper güç olma yolunda Kanal İstanbul olmazsa olmaz bir projemizdir”

Bakan Karaismailoğlu, Kanal İstanbul Projesinin hangi aşamada olduğu ilgili yöneltilen bir soru üzerine “Projelerimizi hayata geçirirken 5-10 yılı değil önümüzdeki yüzyılı planlıyoruz. 2053’ün 2071’in planlarını yapıyoruz. Şu an dünya ticaret hacmi 12 milyar ton, önümüzdeki 15 yıl içinde bu 35 milyar tona çıkacak. Bunun yüzde 90’ını deniz yolu ile taşınıyor. Avrasya’nın tam ortasındayız. Lojistik konumumuzu avantaja dönüştürmemiz gerekiyor. Kuzey-Güney aksında trafik çok daha artacak. Bunlara hazırlıklı olmamız lazım. Bir tarafta transit gemiler var bir taraftan şehir içi gemiler var. Haziran ayı sonunda inşallah ilk köprü ile projemize başlayacağız. Güzergâhta 6 köprümüz var. Lojistik bir süper güç olma yolunda Kanal İstanbul olmazsa olmaz bir projemizdir” dedi.

- “İstanbul’dan hızlı trene binen bir vatandaş Sivas’a kadar ulaşabilecek”

Ankara-Sivas Hızlı Tren Hattı’nı ile ilgili de konuşan Bakan Karaismailoğlu “İnşallah Haziran ayı sonunda İstanbul’dan hızlı trene binen bir vatandaş Sivas’a kadar ulaşabilecek. Ankara-Karaman hattını da aynı tarihlerde düşünüyoruz. 3 bin 500 km devam eden demiryolu hattımız var. Çok güzel devam eden projelerimiz var. Son 19 yılda olduğu gibi bundan sonra da bu projelerimizi vatandaşlarımızın hizmetine kazandırmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

- “Bakanlığımızın ve BTK’nın bünyesinde Yazılım ve Donanım anlamında çok önemli eğitimler veriliyor”

Bakan Karaismailoğlu; Veri Merkezlerinin önemi ile ilgili yöneltilen bir soru üzerine Bakanlık olarak veri, yük ve insan taşıdıklarını belirterek; bakanlığın en önemli üçayağından birinin veri olduğunun altını çizdi. Karaismailoğlu, “Hem bakanlığımızın hem de Bilgi Teknolojileri BTK’nın bünyesinde bu konuyla ilgili önemli çalışmalar var. Yazılım ve donanım anlamında çok önemli eğitimler veriliyor. Veri ulaştırma çağımızın en önemli işlerinden bir tanesi. Siz gençlerin katkıda bulunabileceği çok önemli çalışmalarımız var. İnşallah bu süreçte o çalışmalarımızı da görmüş olacaksınız” dedi.

- “Türkiye’nin önümüzdeki günlerde yerli bir treni olacak”

Bakan Karaismailoğlu, yerli otomobil ile ilgili yöneltilen bir soru üzerine Türkiye’nin yerli bir otomobilinin olmasının önemine değinerek; şunları aktardı:

“Kendi öz milli ve yerli bir aracınız oluyor. Dışa bağımlılıktan kurtuluyorsunuz. Türkiye’nin bir taraftan yerli bir otomobili olacak bir yandan da önümüzdeki günlerde yerli bir treni olacak. Bu müjdeyi veriyorum size. 160 km hıza ulaşabilen hızlı trenimizin imalatı Adapazarı’nda bitti. Bunun test sürüşlerine başladık. Test sürüşleri bitince seri üretime başlayacağız. Hem üreten hem ihraç eden bir ülke konumuna hızla ilerleyeceğiz.”

Bakan Karaismailoğlu; ayrıca hızlı tren projeleri başta olmak üzere; 5G teknolojisi, Türkiye’deki Mobil ve İnternet altyapısı, demiryolu projeleri, metro hatları, yap-işlet-devret modeli ile hayata geçirilen projeler olmak üzere gençlerden gelen soruları cevaplandırdı.

Fotoğraflar