Logo

TBMM Yaşlıların Sorunlarını Araştırma Komisyonu Toplantısı

TBMM Yaşlıların Sorunlarını Araştırma Komisyonu yaşlıların hayatın çeşitli alanlarında yaşadıkları sorunlarla ilgili kamu makamlarından bilgi almak amacıyla 05.10.2022 tarihinde İstanbul Milletvekili Erol KAYA Başkanlığında TBMM’de bir toplantı tertip etmiştir. Bahsi geçen toplantıya Bakanlığımızı temsilen Bakan Yardımcımız Sayın Selim DURSUN, Strateji Geliştirme Başkanımız Sayın Dr. Yunus Emre AYÖZEN, Hareketlilik Yönetimi ve Erişilebilir Ulaşım Daire Başkanımız Sayın Musa YAZICI katılım sağlamıştır.

Toplantıda komisyon tarafından öncelikle Türkiye’deki yaşlı istatistiklerine değinilmiştir. Türkiye'nin 2030 yılında yüzde 12, 2050'de yüzde 20, 2080'de de yüzde 25'lik bir dilime ulaşacak 65 yaş üstü vatandaşımızın olması beklendiği, her 4 haneden birinde 65 yaş üstü vatandaşımızın yaşadığı ve 1,5 milyon yaşlının ise tek başına yaşadığına değinilmiştir. Ayrıca, dünya genelinde 65 yaş ve üzeri 764 milyon kişinin yaşadığı ve bu sayının 2050 yılında 1,5 milyara ulaşmasının beklenildiği ifade edilmiştir. Ardından Bakanlığımız sunumuna geçilmiştir.

Bakan Yardımcımız Sayın Selim DURSUN, “2003-2004 yıllarından itibaren erişilebilirlik problemi ile karşı karşıya olan vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştırmak için kamu kurum kuruluşlarıyla ortaklaşa projeler geliştirdik. 2004 yılının sonunda da bu manada bakanlığımız bünyesinde bir daire başkanlığı kurduk ve çalışmalara devam etmekteyiz.”

Strateji Geliştirme Başkanımız Sayın Dr. Yunus Emre AYÖZEN, “Bakanlık olarak hiçbir ayrım gözetmeksizin yaşlı, engelli her vatandaşımız için bir yardım değil, hak temelli hizmet yaklaşımını benimseyerek 'Herkes İçin Erişilebilir Ulaşım' mottosuyla çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Bu kapsamda üst ölçekte “Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı” ile “Erişilebilir Ulaşım Stratejisi ve Eylem Planı” odağında farkındalığın artırılması, altyapı-üstyapı ve araçların erişilebilirliğinin iyileştirilmesi, kurumsal kapasitenin geliştirilmesi, düzenleme ve denetlemenin güçlendirilmesi, yönetişim yapısının güçlendirilmesi, ulaşım türleri arası entegrasyonun güçlendirilmesi stratejik amaçlarına yönelik tamamlanan ve planlanan projelerimizle ile yaşlı ve engelli bireylerimizin hayatını kolaylaştırmaya devam ediyoruz.”

1 TRİLYON DOLARLIK KATKI, 27,7 MİLYON İSTİHDAM 

“Ulaştırma ve Lojistik Ana Planımız ile Türkiye’nin ulaşım ve haberleşme alanındaki gelecek 30 yılının planlamasını yaptık. Söz konusu dönemde 197,9 Milyar Dolarlık yatırım hayata geçirilecek. Yapılacak olan yatırım 1 Trilyon Dolarlık bir katma değer yaratırken, üretime 1,94 Trilyon Dolar katkı ve istihdam açısından 27,7 Milyon kişiye de iş olanağı sağlayacak.

197 milyar dolarlık bir yatırım projesi ortaya koyduk. Bunların başında demiryolu sektörü, ikinci olarak da haberleşme sektörü geliyor. Özellikle ortaya koyduğumuz planlamada çevreci, dijital, ihracat ve hareketlilik odaklı sürdürülebilir bir senaryo ortaya koyduk ve bu sonuç itibarıyla 2053 yılında yolcu hareketliliğinin bugüne nazaran 2,2 kat artacağını, yani bugün yolculuğun yılda 1 milyar 906 milyondan 4,3 milyara çıkacağını hesapladık.

Bu hesaplamalar dahilinde de 30 yıllık projeksiyonumuzu yaptık ve bunların gayrisafi milli hasılaya trilyon doların üzerinde etki yapacağını ve bu yatırımların istihdama katkısını hem faaliyet hem de yatırım döneminde öngörüyoruz.”

ERİŞİLEBİLİR ULAŞIM

“Seyahatin başlangıcından sonuna kadar konforu vatandaşlarımızla buluşturuyoruz. Kesintisiz ve güvenli bir ulaşım hizmeti için 57 havalimanımızın 34'ü erişilebilirlik belgesine sahip, diğerleri için valilikler ile çalışmalarımız devam ediyor.”

TÜRKİYE KART: KESİNTİSİZ ULAŞIM HİZMETİ

“Yaşlılarımız başka karta gerek olmadan sadece Türkiye Kart ile ülkemizin her yerinde yolculuklarını gerçekleştirebilecekler.”

HERKES İÇİN HAREKETLİLİK MOBİL UYGULAMASI

“Herkes için Hareketlilik Mobil Uygulaması ile hareketlilik ekosistemi içerisinde hareket kabiliyeti kısıtlı yaşlı ve engelli vatandaşlarımızın herkes ile eşit koşullarda emniyetli bir yolculuk yapmasını teminen kapsayıcı bir ulaşım hizmeti sunulması amaçlamaktayız. Bu uygulama ile yaşlı ve engelli yolcularımızın seyahatleri öncesinde, esnasında karşılaştıkları veya karşılaşabilecekleri tüm sorunları asgari düzeye indirerek veya tamamen ortadan kaldırarak bu kesimin hareketliliğini teşvik etmek, sosyal ve ekonomik hayata katılımlarını kolaylaştırmayı hedeflemekteyiz.  Bu kapsamda, hareketlilik ihtiyacını en verimli ve etkin şekilde karşılayacak tüm ulaşım hizmet unsurlarının bir arada sunulacağı mobil uygulama çalışmasına başlamış bulunmaktayız.”

Fotoğraflar