Logo

Kalkınma Yolu’nda Tarihi Adım

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın riyasetinde Irak’ta gerçekleştirilen görüşmeler kapsamında, Türkiye, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar arasında Kalkınma Yolu Projesinde Ortak İşbirliği Mutabakat Zaptına imza atıldığını bildirdi. Uraoğlu, "İmzalanan bu mutabakat zaptı ile ülkelerimiz arasında karayolu ve demiryollarında tarihi adımlar atılacak" dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın riyasetinde, Irak’ta Kalkınma Yolu ile ilgili görüşmeler gerçekleştirildiğini belirtti. Bakan Uraloğlu, görüşmeler kapsamında; Katar Ulaştırma Bakanı Jassim Saif Ahmed Al Sulaiti, BAE Enerji ve Altyapı Bakanı Mohamed Al Mazrouei ve Irak Ulaştırma Bakanı Razzaq Muhaibis Al-Saadawi ile ile Kalkınma Yolunda Ortak Mutabakat metnini imzaladıklarını açıkladı.

“Avrupa’nın Her Ülkesine Kesintisiz Ulaşımı Sağlayacağız”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın riyasetinde Irak, Katar, BAE Ulaştırma Bakanları ile Kalkınma Yolu Projesi Mutabakat Zaptı’nı imzalayarak tarihi bir adımı attıklarını belirten Uraloğlu, “Dünyada gelişen ve büyüyen ticaret hacmi ile Türkiye'nin stratejik konumunu temel alarak yürüttüğümüz ‘Kalkınma Yolu Projesi’ ile artık FAV Limanı'ndan Londra'ya kadar kara ve demir yolu ile Avrupa'nın her ülkesine kesintisiz ulaşımı sağlayacağız.” dedi.

“Türkiye’nin Ekonomik ve Jeopolitik Statüsü Güçlenecek”

Proje ile ayrıca Irak’ta bulunan Büyük Fav Limanı’nı önemli bir geçiş merkezi olarak kurgulandığını, Asya ile Avrupa arasındaki seyahat süresini Türkiye üzerinden önemli ölçüde azalttıklarını belirten Uraloğlu, Yeni İpek Yolu olarak nitelendirilen Kalkınma Yolu Projesi ile Türkiye’nin ekonomik ve Jeopolitik statüsünün daha da güçleneceğinin altını çizdi.

“Bölgesel Ticaret Açısından Yeni Bir Kapı Aralayacak”

Fav limanından yola çıkacak bir geminin Süveyş kanalı üzerinden Avrupa’ya ulaşması arasında geçecek olan süre ile Kalkınma yolu üzerinden aynı yükün Avrupa’ya ulaşması arasında 15 günlük bir kazanım sağlanacağının altını çizen Bakan Uraloğlu, “Fav Limanı'nı 1200 km'lik demir yolu ve otoyolu ile Türkiye sınırına ve oradan da Avrupa’ya bağlayacak proje bölgesel ticaret açısından yeni bir kapı aralayacak.” şeklinde konuştu. Kalkınma Yolu’nun sadece uygun maliyetli ve kısa süreli bir ulaştırma koridoru sunmakla kalmadığını belirten Uraloğlu, aynı zamada mevcut ulaştırma koridorlarının tamamlayıcısı olduğunu söyledi. Uraloğlu, “Böylece, doğu batı yönündeki koridorları kuzey güney yönünde bağlamış oluyor. Global ticaret sistemine doğrudan katkı sağlayacak olan Kalkınma Yolu Projesi katılımcı bütün ülkelerin kalkınmasına ve gelişmesine de katkı sağlayacaktır” şekline konuştu.

“Küresel Anlamda Önemli Bir Ticari Koridor Oluşturmayı Amaçlıyoruz”

Kalkınma Yolu Projesi kapsamında söz konusu ülkeler ile sürdürmekte olunan iş birliği çerçevesinde, düzenli olarak teknik heyetlerin bir araya geldiğini açıklayan Uraloğlu, "Kalkınma Yolu Projesi, Basra Körfez’inden kara ve demir yollarıyla Türkiye’ye ve Avrupa’ya uzanıyor. Irak ve Türkiye’yi birbirine bağlarken, küresel anlamda da önemli bir ticari koridor oluşturmayı amaçlıyoruz.  Proje ülkemizin ve bölgemizin ekonomik ve jeopolitik statüsünü de güçlendirecek.” dedi. Uraloğlu, Türkiye’nin stratejik ve coğrafik konumunun değerini bilerek planlamaları iyi değerlendirerek ve yöneterek geleceği planladıklarını belirterek, “Kalkınma Yolu’nda tarihi adımı atıyoruz, Türkiye, Irak, Katar ve BAE ile kalkınma yolunda ortak işbirliğine gidiyor” dedi.

Fotoğraflar